Om Fiskmiljö

Årsungar av öring Årsungar av öring

Det enskilda företaget Fiskmiljö startade sommaren 2000 och är stationerat i Nilivaara, Gällivare kommun i Norrbottens län. Jag som äger företaget heter Mikael Nilsson. Idag är jag 39 år och i drygt 20 år har väldigt stor del av mitt liv kretsat kring fiske och fiskevård. 8 års praktisk erfarenhet av fiskevård där bla utvecklingen av metoden för att iordningställa lekbottnar på naturlig väg för framförallt öring, kallad Hartijokkimetoden, lade grunden till starten.

I slutet på 1980-talet bildades Nilivaara sportfiskeklubb och ett av de första projekten vi drog igång var att återställa det flottledsrensade, tidigare havsöringsvattnet, Hartijoki. Jag var inte så värst inblandad i början eftersom jag gick i skola men min Far blev ordförande i sportfiskeklubben i samband med att Hartijokiprojektet drog igång och därigenom har jag också följt utvecklingen på nära håll. Målet var att försöka få tillbaka öringen i bäcken på naturligt sätt, inte genom inplantering.
Allt eftersom vi kunde rapportera in positiva resultat från arbetet som pågick till Fiskeriverket i Luleå, som för övrigt var mycket delaktiga i Hartijokiprojektet, kom en dag ett förslag från Stefan Stridsman om att vi borde starta ett företag som sysslade med fiskevård. Vi tog till oss rådet och sedan år 2000 har jag och min pappa Kjell arbetat med detta.